Integratív Coaching

Mit jelent az integratív coaching?

Az integratív coachingban széles módszertani eszköztárral, az ügyféllel, mint integrált, egész emberrel dolgozom, a személyiségéhez és az adott témához legjobban illeszkedő módszertannal.

Mit jelent az, hogy témára, kontextusra szerződünk?

Mindenkinek van egy éppen aktuális témája, problémája, esetleg egy többé-kevésbé megfogalmazott, vagy akár ki sem mondott, fel sem ismert rövidebb vagy hosszabb távú célja, amit életében szeretne elérni. A coaching folyamat kezdetén ennek a témának a meghatározására kerül sor. A téma meghatározása után pedig a kliens céljának a meghatározására. Kiindulási alap az adott téma, probléma, kérdéskör, amivel a kliens felkeres. Arra szerződünk, hogy ezzel a témával, kontextussal fogunk foglalkozni, hogy elérjünk egy bizonyos meghatározott célt.

Life vagy business?

Ez lehet life téma, lehet business, üzleti kontextus. Nem kifejezetten business, de nem is tipikus life, ha egy magánember (nem üzletember) karrierjének témája kapcsán indul a coaching folyamat. Így például, ha valaki a karrierjében előre szeretne lépni, munkahelyet váltana, karriert módosítana. A magánéleti hatékonysági kérdések szintén határterületek. Nem business, nem karrier, de sok-sok hasonlóság és analógia fedezhető fel a különböző területek és akár a coaching munka során is.  Egy adott kontextusnak természetesen megvannak a rá jellemző módszertanai, specifikumai, minőségei. Egy business coachingra szerződött vezetővel, üzletemberrel a business coaching van fókuszban, és ezen elvárásoknak megfelelően dolgozunk. A coaching kapcsolat tényleges alakulását azonban - üzleti kontextusban ugyan - egy vezető vagy egy üzletember kliens személye fogja meghatározni, aminek az üzleti kontextuson túl legnagyobb meghatározója a vezető, mint ember. Jó eséllyel az előtte álló kihívások leküzdésének kulcsa ő maga.

Felső vezetőnél, executive coaching esetén, az erre a kontextusra és ezen coaching kapcsolatra jellemzőkön túl a helyzet ugyanaz.

Középpontban az ember

Tapasztalatom szerint minden téma mögött ugyanaz a megoldás kulcsa: az ügyfél, az ember. A különböző témák, kontextusok, akár kapcsolati Minták az ember életének, kapcsolatainak egyes területein bukkanak fel. Ahol a legégetőbb, vagy ami adott élethelyzetben fókuszban van, azzal a területtel foglalkozunk. Ha kitartóak vagyunk, eljutunk a mintázatok felismeréséhez, és rájövünk, hogy életünk minden területén ugyanazok a  mozgatórugók. A változások, a jobb eredmény kulcsa a jobb kapcsolat, ami mögött mi állunk, ahogy a kapcsolatainkat intézzük, teremtjük, építjük , ápoljuk , illetve romboljuk.

Mi magunk vagyunk a kulcs

Az integratív coaching módszertana az emberrel foglalkozik. A business és a life mögött az ember áll. Szülei, viselkedési és kapcsolati mintái. Ha ezeket felismeri, tisztába kerül a törvényszerűségekkel, mi mit okoz, rájön, hogy mit kell megváltoztatni gondolkodásában, látásmódjában, viselkedésében ahhoz, hogy más eredményt kapjon, máshogy alakuljon az élete. Az integratív coachingban tehát az emberrel dolgozom, a személyiségéhez, a témájához, legyen akár business vagy life, a szituációhoz, az akkor és otthoz, a legjobban illeszkedő módszertant megválasztva.