Integratív Coaching

Mit jelent az integratív coaching? 

Az utóbbi években a coaching egyre nagyobb teret, fontosságot nyer. Ennek egyik megközelítése az integratív coaching, amely egy komplex módszertani eszköztárral rendelkező megközelítés és személyre szabott megoldást kínál mindenkinek. Az integratív coachingban az ügyféllel, mint integrált, egész emberrel dolgozom, a személyiségéhez és az adott témához legjobban illeszkedő módszertannal.

Integratív coaching megközelítés jelentése: 

 • Az “egyszerű” coachinghoz képest komplex módszertannal dolgozunk.
 • Ez a többdimenziós látásmód segíti megértést.
 • Nemcsak az ügyfél, de a coach is személye egészével vesz benne részt.
 • Az ügyfél személyiségéhez és a hozott témához igazodó módszerek alkalmazásával dolgozunk.
 • Az ügyfél céljainak meghatározásával indul és annak teljesítésével, majd az újabbak elérésével/megfogalmazásával végződik/folytatódik.

Mit jelent az, hogy témára, kontextusra szerződünk?

Mindenkinek van egy éppen aktuális témája, problémája, esetleg egy többé-kevésbé megfogalmazott, vagy akár ki sem mondott, fel sem ismert rövidebb vagy hosszabb távú célja, amit életében szeretne elérni. A coaching folyamat kezdetén ennek a témának a meghatározására kerül sor. A téma meghatározása után pedig az ügyfél célját jelöljük ki. Kiindulási alap az adott téma, probléma, kérdéskör, amivel az ügyfél felkeres. Arra szerződünk, hogy ezzel a témával, kontextussal fogunk foglalkozni, hogy elérjünk egy bizonyos meghatározott célt.

Gyakori témák: 

 • kommunikáció,
 • konfliktuskezelés,
 • kapcsolati problémák,
 • túl sok a munka, túl sokat dolgozom,
 • munkahely és privát élet egyensúlya,
 • halogatás, időbeosztás,
 • karrier,
 • maximalizmus
   
Life vagy business?

Üzleti és magánéleti célok: business coach és life coach 

Amikor egy új ügyfél felkeres, gyakran nincsenek előre meghatározott, konkrét célok. Általában az üzleti és magánéleti célok azok, amelyek felvetődnek és ezen belül találjuk meg az elérendő célt.

Ez lehet life téma, lehet business, üzleti kontextus. Nem kifejezetten business, de nem is tipikus life, ha egy magánember (nem üzletember) karrierjének témája kapcsán indul a coaching folyamat. Így például, ha valaki a karrierjében előre szeretne lépni, munkahelyet váltana, karriert módosítana. 

A magánéleti hatékonysági kérdések szintén határterületek. Nem business, nem karrier, de sok-sok hasonlóság és analógia fedezhető fel a különböző területek és akár a coaching munka során is.  Egy adott kontextusnak természetesen megvannak a rá jellemző módszertanai, specifikumai, minőségei. 

Egy business coachingra szerződött vezetővel, üzletemberrel a business coaching van fókuszban, és ezen elvárásoknak megfelelően dolgozunk. A coaching kapcsolat tényleges alakulását azonban - üzleti kontextusban ugyan - egy vezető vagy egy üzletember személye fogja meghatározni, aminek az üzleti kontextuson túl legnagyobb meghatározója a vezető, mint ember. Jó eséllyel az előtte álló kihívások leküzdésének kulcsa ő maga.

Gyakori témák a két területről:

Life coaching:

 • Magánélet
 • Work-life balance
 • Kommunikáció formája

Business coaching:

 • Karrier
 • Vezetés
 • Hatékonyság
Középpontban az ember

Tapasztalatom szerint minden téma mögött ugyanaz a megoldás kulcsa: az ügyfél, az ember. A különböző témák, kontextusok, akár kapcsolati minták az ember életének, kapcsolatainak egyes területein bukkanak fel. Ahol a legégetőbb, vagy ami adott élethelyzetben fókuszban van, azzal a területtel foglalkozunk. Ha kitartóak vagyunk, eljutunk a mintázatok felismeréséhez, és rájövünk, hogy életünk minden területén ugyanazok a  mozgatórugók. A változások, a jobb eredmény kulcsa a jobb kapcsolat, ami mögött mi állunk, ahogy a kapcsolatainkat intézzük, teremtjük, építjük, ápoljuk, illetve romboljuk.

Mi magunk vagyunk a kulcs

Az integratív coaching módszertana az emberrel foglalkozik. A business és a life mögött az ember áll. Szülei, viselkedési és kapcsolati mintái. Ha ezeket felismeri, tisztába kerül a törvényszerűségekkel, mi mit okoz, rájön, hogy mit kell megváltoztatni gondolkodásában, látásmódjában, viselkedésében ahhoz, hogy más eredményt kapjon, máshogy alakuljon az élete. Az integratív coachingban tehát az emberrel dolgozom, a személyiségéhez, a témájához, legyen akár business vagy life, a szituációhoz, az akkor és otthoz, a legjobban illeszkedő módszertant megválasztva.

Sugár Márton, Integratív coach

Sugár Márton vagyok, 44 éves senior practitioner szinten akkreditált (EMCC AIE Senior Practitioner), integrál szemléletű integratív coach szakember, OD tanácsadó, tréner a most hétéves Mimi apukája, közgazdász, több kkv-ban vezető szerepet vállaló tulajdonos, befektető. 

“A coachingban az emberekkel való minőségi együttlét, intellektuális beszélgetés, meghallgatásuk, önreflexióra ébredésük, változásuk kísérése, támogatása vonz.”

Integratív coachként holisztikusan abban is szívesen támogatlak, hogy megtaláld mit is jelent neked személyesen az üzleti siker, és azt hogyan tudod a legrövidebb úton elérni. 

2015-ben találkoztam először coach-csal, azóta folyamatosan használom a coachingot támogató eszközként üzleti és privát életemhez. 

Ha öt évvel korábban kezdek coachingba, (megfelelő business és team coaching támogatással) sokkal előbb kerülök a helyemre a saját vállalkozásaimban, és sokkal hatékonyabban építem a cégem, szolgálom a saját karrierem, támogatom az üzleti partnerem.

Az üzleti-, és élettapasztalatomat, tudásomat, a kerülőutak és buktatók ismeretét felhasználva, megosztva kívánok segítséget adni üzleti mentoring vagy coaching támogatás formájában. Olvass többet rólam

Integratív coaching az ügyfeleim szemével.

Hogyan tovább? Önismereti tréning csomagok

Saját magunk megismerése egy lifelong learning, vagyis élethosszig tartó tanulási folyamat, hiszen folyamatosan tanuljuk magunkat. Az integratív coaching esetében fontos a folyamatosság, hiszen a folyamatos célok tartják mozgásban az emberiséget.

Ha szeretnél kiteljesedni és elérni a céljaidat, ajánlom figyelmedbe más képzéseimet is!