Cvetnics Rita, Tagóvoda vezető - Probono coaching

Probono coaching — 50 óra — 2019.

„Cvetnics Rita, a Budapest, XIII. kerületi Meséskert Tagóvoda vezetője vagyok.

2018 őszén Sugár Márton coach tréner felajánlotta 50 óra probono munkahelyi tréning lehetőségét az óvodának. Nyolc csoportvezető óvónőt választottam ki a programon való részvételre; a résztvevők köre igy: én, mint az intézmény vezetője, az igazgatóhelyettesek, és a témafelelős csoportvezetők.

A program menete:

Egy-egy ember 0+ 5 (azaz 6) alkalommal vesz részt (a nulladik alkalom ismerkedő jellegű) 

  1. Az első alkalommal Sugár Márton és én találkoztunk, megterveztük a tréning menetét, megbeszéltük a kereteket, részvételt. Meghatároztuk a tréning célját./ 2 óra
  2. A második alkalommal a megbeszélés kibővült Ludvig Andrea igazgatóhelyettessel. Ezúttal már részletesebben terveztünk, megbeszéltük, hogy alakuljon a csoportok, az óvónők  részvétele.  Megállapodtunk, hogy a team coaching fő témája az időmenedzsment legyen, továbbá a work-life balance kérdése. / 2 óra  
  3. Az első, azaz 0. csoportos meeting 2+1 óra időtartamú volt. Téma: a csoportigény felmérése, majd egyénileg is felmérni, hogy kit milyen téma, probléma érdekel akár egyéni, akár csoportszinten. 1-10-ig terjedő skálán határoztuk meg a problémák súlyosságát. A +1 órán ismét hárman értékeltük az előző két órás ismerkedést, majd mi is meghatároztuk a skálán az egyes problémák súlyosságát egyéni és csoportszinten is.

2018-2019 során 5 alkalommal tartottak egyéni tréninget az óvópedagógusaink számára. 

2019. szeptemberben kétszer csoportzáró önértékelős tréninget tartottak. Átbeszélték az egyéni megosztható és megosztandó élményeket, eredményeket, megfogalmazták a különböző reflexiókat. Általánosnak mondható, hogy meghatározó volt az az élmény, hogy az „én problémám nem csak az én problémám.”  Ismét az 1-10-es skálán értékelték, hogy a trénig után hogy érzik a problémák súlyát, illetve értékelték saját változásaikat is. 
Összességében a tréning élményt jelentett, eredményesnek és hasznosnak tartották, változásként értékelték, hogy jobban tudnak figyelni. Megfogalmazták azt is, hogy legyenek rendszeresen csoportos téma-meetingek. A csoportos értékelés után hárman újra összeültünk ugyancsak összegezésre,értékelésre és súlyozásra.
A probono tréning befejezése után hárman további (fizetős) tréningre is jelentkeztek.


Tudom, hogy az óvoda eredményes működése, folyamatos fejlődése nagyban a munkatársak egyéni közérzetén, pedagógiai fejlettségi szintjén múlik. A munkájuk során felmerülő problémáik, kétségeik kezelésében, döntéseik meghozatalában, s akár a magánéleti problémáik kezelésében nagy segítséget nyújtott ez a tréning, választ kaphattak kérdéseikre, illetve utat mutatott számukra, hogy miként kezelhetők a felmerülő problémák. Tudom, hogy a piacon ez egy milliós értékű projekt volt, s igy igazi ajándékot kaptunk.

Köszönjük a lehetőséget!“

További visszajelzések

"Világossá vált számomra, hogy a munkám területén mikor merre lépjek tovább...."
"Sugár Marcival 4 alkalom coachingra szerződtünk 2016-ban. A segítő terület kihívásaival kapcsolatos egyéni elakadások feldolgozására..."
"Sugár Márton coach-al 2022 márciusától kezdtem coaching folyamatba..."