Cvetnics Rita, Tagóvoda vezető - EMK Tréning

Erőszakmentes kommunikáció tréning — 2020.

Cvetnics Rita óvodavezető összefoglalója

Az óvodánk számára végzett coaching folyamatok során, majd a csoportos, befejező, összegző üléseken kiderült, hogy számos azonos kérdés, probléma foglalkoztatja munkatársainkat:
a konfliktuskezelés, a kommunikációs problémák szinte mindenki számára gondot jelent. Problémák egymás között, a vezetőkkel vagy akár a szülőkkel való együttműködésben. Szeretnék a megfelelő eszközöket ismerni, megtanulni az asszertív kommunikáció, továbbá a munkahelyi önérvényesítés módszerét elsajátítani.

Ezért felkértem Sugár Márton coachot és Horváth Norbert trénert, hogy tartsanak az óvoda pedagógusai számára tréninget. Márton és Norbert kb 35 ember számára szervezte meg a tréninget, erre két nevelés nélküli munkanapot jelöltünk ki (2019 szeptemberében és 2020 januárjában).  A tréningek során megismerkedtünk az EMK lényegével, technikájával játékos, inspiráló eszközökkel. Érdekes gyakorlatokat végeztünk, saját példákkal alátámasztva. A tréning növelte az empátiát, az érzelmek kifejezésének, a szükségletek kimondásának gyakorlatát. Erősödött a „nemet mondani” tudása is. Jellemző, hogy az emberek nem ismerik fel, illetve nem tudják megfogalmazni ezeket a problémákat. Mindezekben nyújtottak segítséget a tréningeken a párokban és csoportokban végzett élő szituációs gyakorlatok.

A tréningek után a résztvevő óvópedagógusok egy-egy rövid reflexióval értékelték a találkozókat:
Élvezték és hasznosnak találták a tréninget, örültek a vidám, őszinte hangulatnak, sok mindenben megerősítve érezték magukat Úgy érezték, hogy egyszerre volt tanulás, önképzés. A hangulat felszabadult, önfejlesztő és feszültségoldó volt. Többen is dicsérték a játékosságot, és kiemelték, hogy nagyon hasznos volt, hogy valamennyire elsajátították a „nemet mondás” képességét, továbbá, hogy bátorítást kaptak arra, hogy merjenek dönteni és vállalni azt. Igényelték, hogy legyen még hasonló tréning, sok, az óvodára vonatkozó gyakorlati példával. Általában köszönték a lehetőséget.

További visszajelzések

„Marcival 4 alkalmas üzleti és life coaching folyamatra szerződtünk 2016 tavaszán..."
"Karrier coachinggal/mentoringgal kezdtünk..."
"Sugár Marcival 4 alkalom coachingra szerződtünk 2016-ban. A segítő terület kihívásaival kapcsolatos egyéni elakadások feldolgozására..."