Cvetnics Rita, Tagóvoda vezető - EMK Tréning

Erőszakmentes kommunikáció tréning — 2020.

Cvetnics Rita óvodavezető összefoglalója

Az óvodánk számára végzett coaching folyamatok során, majd a csoportos, befejező, összegző üléseken kiderült, hogy számos azonos kérdés, probléma foglalkoztatja munkatársainkat:
a konfliktuskezelés, a kommunikációs problémák szinte mindenki számára gondot jelent. Problémák egymás között, a vezetőkkel vagy akár a szülőkkel való együttműködésben. Szeretnék a megfelelő eszközöket ismerni, megtanulni az asszertív kommunikáció, továbbá a munkahelyi önérvényesítés módszerét elsajátítani.

Ezért felkértem Sugár Márton coachot és Horváth Norbert trénert, hogy tartsanak az óvoda pedagógusai számára tréninget. Márton és Norbert kb 35 ember számára szervezte meg a tréninget, erre két nevelés nélküli munkanapot jelöltünk ki (2019 szeptemberében és 2020 januárjában).  A tréningek során megismerkedtünk az EMK lényegével, technikájával játékos, inspiráló eszközökkel. Érdekes gyakorlatokat végeztünk, saját példákkal alátámasztva. A tréning növelte az empátiát, az érzelmek kifejezésének, a szükségletek kimondásának gyakorlatát. Erősödött a „nemet mondani” tudása is. Jellemző, hogy az emberek nem ismerik fel, illetve nem tudják megfogalmazni ezeket a problémákat. Mindezekben nyújtottak segítséget a tréningeken a párokban és csoportokban végzett élő szituációs gyakorlatok.

A tréningek után a résztvevő óvópedagógusok egy-egy rövid reflexióval értékelték a találkozókat:
Élvezték és hasznosnak találták a tréninget, örültek a vidám, őszinte hangulatnak, sok mindenben megerősítve érezték magukat Úgy érezték, hogy egyszerre volt tanulás, önképzés. A hangulat felszabadult, önfejlesztő és feszültségoldó volt. Többen is dicsérték a játékosságot, és kiemelték, hogy nagyon hasznos volt, hogy valamennyire elsajátították a „nemet mondás” képességét, továbbá, hogy bátorítást kaptak arra, hogy merjenek dönteni és vállalni azt. Igényelték, hogy legyen még hasonló tréning, sok, az óvodára vonatkozó gyakorlati példával. Általában köszönték a lehetőséget.

További visszajelzések

„Úgy érzem, hogy a coaching alatt megismert technikák hosszú távon is segíteni fognak abban, hogy elérjem céljaimat, amiket Marci segítségével..."
„2018 őszén Sugár Márton coach tréner felajánlotta 50 óra probono munkahelyi tréning lehetőségét az óvodának. Nyolc csoportvezető óvónőt választottam ki..."
„Marcival 4 alkalmas üzleti és life coaching folyamatra szerződtünk 2016 tavaszán munkahelyi feladataim, karrier kihívásaim, saját vállalkozásom..."