Szupervízió

Szupervízió

2017 óta járok folyamatosan egyéni és csoportos szupervízióba, amely keretében coaching, szupervízió, mentoring, szakmai szupervízióra szerződtem a szupervizorommal.

Ennek a közös munkának a keretében a klienseimmel történő coaching beszélgetések alatt, beleegyezésükkel rögzített coaching felvételeket is visszahallgatunk és elemzünk, illetve  a coaching tudásomra, módszeremre alkalmazható változtatásokat, hatékony módszereket fogalmazunk meg.

A szupervíziók során az esetek elemzése van, hogy direkt, “hozott esetmegbeszélésből” “esetszupervíziós kérdésből” alakul ki, illetve sokszor egy-egy önismereti kérdés folyamán, organikusan bontakozik ki, példaként, párhuzamos folyamatként megemlítve.

Nagyon gyakran egy-egy kliens esete és a köztünk zajló “itt és most” folyamat elemzése hoz egyszerre önismereti és szakmai fejlődési élményt is.

Az egy-egy szupervízióba vitt eset az általam vezetett coaching folyamatok következő alkalmával már nagyobb biztonságot adott a coach székben. 

A szupervíziós kérdések gyakran a kliensek és a coach egy-egy kliens témába való bevonódás, a téma kezelését illetően elbizonytalanodás, határkezelés, hasonló téma érintettsége coaching módszertanok mentén történik.

A rendszeres szupervíziós munkát mind önismereti, etikai és coaching hatékonyság, mind az ügyfél fejlődési célját tekintve is a legjobb, leghatékonyabb módszernek tartom.

Kezelem és tágítom a szakmai, segítői határaimat, legyen az valós coaching kompetencia, szakmai, képzettségbeli korlát, vagy a kliens által képzelt, érzett korlát, illetve szupervízióban kezelhető könnyen, rövidtávon is feloldható határ.

A folyamatos szupervízióba járás a coach szakmai fejlődésem, a coach hitelességem és az EMCC etikai kódexben szereplő határ kezelési elem tiszteletben tartása miatt is fontos.