ROI, illetve megtérülés a coachingban

ROI, illetve megtérülés a coachingban

(ROI=return on investment)

Gyakran kérdezik, hogy a coaching eredménye mérhető-e, illetve, hogy a ráfordított idő, pénz megtérül-e.

Azon az egyszerű érvelésen túl, hogy tanulásba fektess, mert megéri, sőt ott érhető el a legnagyobb megtérülés, teljesen jogos a felvetés, de mégis mikor és hogyan, illetve mennyire térül meg?

A coachingba való befektetés megtérülése nagyon sokszor számszerűsíthető, mérhető. Ehhez fontos pontosan definiálni, hogy mit mérünk, tehát mi a befektetés, mi a coaching célja, mit akarunk elérni vele, mennyi időt és pénzt fordítunk rá, illetve, hogy a pontosan definiált cél elérést is számszerűsíthessük.

Fizetésemelés kérése

Egy kliensem fizetésemelés kérésre készült, és ehhez kért felkészítést .
Azért fordult coachoz a témával, mert magától nem mert a főnöke elé állni és bizonygatni a tudását, eredményeit; nem gondolta, hogy valóban megérdemli, csak azt tudta hogy szüksége van rá és szeretné, ugyanakkor hitte, hogy jó munkát végez.
A témára és célra öt alkalmas coachingot beszéltünk meg. 
Ha a  coaching alkalmak, business coaching díjon kerülnek felszámolásra, akkor 5 x 45.000 Ft = 225.000 Ft-t költ a coachingra.
A cél a 350.000 Ft-s fizetés elérése volt a következő évtől, illetve az előző éves bónusz megszerzése.
Az öt alkalom során foglalkoztunk a szükségleteivel, munkavégzés minőségével, kommunikációs gyakorlatokkal, a szülői üzenetekkel, amelyek megkérdőjelezik az ő megfelelőségét a munkában, jogosultságát és saját maga általi felhatalmazását, hogy kiálljon magáért és kérje, ami neki jár, bemutassa, prezentálja, büszke legyen azokra az eredményekre, amiket munkájával elért.
Az év végi bonus 200.000 Ft, a rákövetkező éves fizetés pedig 350.000 Ft lett. A négy hónap alatt elköltött 225.000 Ft, szinte egy összegben jött vissza az év végén, és sokszorozódott meg a következő évben.
Befektetés 225.000 Ft, nyereség 800.000 Ft egy évre vetítve, amely kb négyszeres megtérülés, 400 százalékos ROI. 

Vezetői delegálás

Ennél nehezebb és közvetettebb számolás egy vezető hatékonyabb delegálása. 
Egy 1.000.0000 Ft-ot kereső vezető, egy órája kb 6000 Ft, egy teljes havi munkaidőt számolva.
Feltételezzük, hogy egy tíz alkalmas coaching alatt biztosan kibontjuk a delegálás témáját, részletesen átbeszéljük és feltárjuk a hatékony delegálás elé háruló akadályokat, a felhatalmazás, felelősség megosztás, kontroll és bizalom témakörein túl, egy-egy alkalmat akár az ezzel összefüggő szülői mintákra, majd konkrét delegálási technikákra fordítunk. Ennyi idő alatt (akár öt-hat alkalom alatt is)  óriási lépést tehet előre a hatékonyabb delegálás témájában.
Valószínűleg a feladatainak egy jelentős részét átszervezi, kiszervezi, új időbeosztása lesz, extra időhöz jut. Ha napi egy órája szabadul csak fel, az - a munkanapokat tekintve - huszonkét óra egy hónapban, az órabérét alapul véve 132.000 Ft megtakarítást jelent.
Ezt fordíthatja pihenésre, családra, “énidőre” tanulásra vagy olyan feladatokra, munkára, projektre, aminek elvégzéséhez tényleg ő kell, magas tudás igényű, így nagy üzleti haszna, megtérülése van.
Mivel tíz alkalom alatt 450.000 Ft-ot költ business coachingra a “befektetése” kb. 3-5 hónap alatt térül meg. Ez rendkívül gyors megtérülés az üzleti világban. Egy évre vetítve 1.122.000 Ft megtakarításra tesz szert, amely a 450.000 Ft-ra vetítve 2,5-szörös megtérülés, 250 százalékos ROI.
Egy hosszú távú transzformáció folyamat hogyan mérhető?
Először is témákra, célokra bontva - a fenti példához hasonlóan - könnyen kimutatható a megtérülés, a ROI.
De ha azt nézzük, hogy egy kliens kéthetente jár folyamatosan cochingra három éven keresztül, - több, számára fontos témát átbeszélve, majd összekapcsolva egy hosszabb nyári, téli és egy-egy rövidebb tavaszi, illetve őszi szünettel - akkor egy év alatt kb. nyolc hónapot jár coachingba, ami kb. tizenhat alkalmat jelent. Ez, ha egy hosszabb távú integratív coaching árat számolunk alkalmankénti 1,5 órára 15.000 Ft-ért, évi 240.000 Ft-ba kerül. 
Ha három évig jár, az 720 000 Ft-ba kerül. A folyamat végére jó eséllyel a számára fontos, kisebb célokat elérte, és valószínűleg nagyobb transzformáción is átment.
A kisebb célok is könnyen mérhetően meg szoktak térülni.
Lehet, hogy a konfliktus kezelése javul, jobban kiáll magáért, fejlődik a kommunikációja, megtanul nemet mondani, stb...
Ennek eredményeként több ideje lesz arra ami fontos, több ideje lesz a családjára vagy barátaira, új hobbijának, a sportnak, vagy akár egy új szakmának élhet. Új párkapcsolata, jobb kapcsolatai lehetnek. Más életet élhet és más ember lehet.
Más lesz a világlátása, más lehetőségeket lát meg, és talán más munkára tehet szert.
Felbecsülhetetlen értéke van mindegyiknek külön-külön is.
Nem fizetnénk egy új, jobb életért, jobb emberi kapcsolatokért, békéért a szüleinkkel vagy  barátainkkal, jobb munkáért, magasabb fizetésért, boldogságért, sikerért, önmegvalósításért három év alatt 720 000 Ft-t, havonta alig 20 000 Ft -t?

Sok pénz? 
Belefér ez a havi költségvetésbe?
Azt gondolom, hogy a nettó fizetésed 10-20 százalékát nyugodtan elköltheted egy olyan dologra - magadra és önfejlesztésedre - amely óriási megtérüléssel kecsegtet.
Tehát egy nettó 200-250.000 Ft-os fizetésnél ez már bele kell, hogy férjen.
Kinek nem fér ez bele?

Havi 200.000 Ft alatt már havi gondokkal küzdünk.
Akinek ezen múlna, meg szoktam állapítani egy egyénre szabott csökkentett díjat. Erre van egy éves órakeretem.
Ezen kívül évente indítok pedagógusoknak, rászorulóknak pro bono coachingot szintén egy éves, korlátozott, kb. 50 óraszámban.
Hiszem, hogy akinek anyagilag nem fér bele, talán pont a coaching juttathatja el oda, hogy az anyagi lehetőségein is változtasson, egy újabb mindsettel, amennyiben szeretne.