Mi az integratív coaching?

Mi az integratív coaching?

Az integratív coachingban széles módszertani eszköztárral, az ügyfélre, mint integrált, egész emberre fókuszálunk, a személyiségéhez és az adott témához legjobban illeszkedő módszertannal.

A kezdő téma lehet life vagy business kontextus, illetve nagyon gyakran  nem pontosan definiált, de semmiképpen sem kifejezetten business vagy executive coaching, és a téma valójában gyakran határterület, valamilyen hatékonysági kihívás a kliens életében, ami kontextuson túl egyaránt megállja a helyét life és business coaching témaként is. A magánéleti hatékonysági kérdések szintén határterületek. Nem business, nem karrier, de sok-sok hasonlóság és analógia fedezhető fel a különböző területek és akár a coaching munka során is.

Gyakori kezdő hatékonysági témák:

  • kommunikáció,
  • konfliktus kezelés,
  • kapcsolati problémák,
  • túl sok a munka, túl sokat dolgozom,
  • munkahely és privát élet egyensúlya,
  • halogatás, időbeosztás,
  • karrier,
  • maximalizmus. 

Minden téma mögött ugyanaz a megoldás kulcsa: a kliens maga az ember. 

A különböző témák, kontextusok, mintázatok az ember életének egyes területein, különböző emberi kapcsolataiban bukkanak fel. Ahol a legégetőbb, vagy ami adott élethelyzetben fókuszban van, azzal a területtel foglalkozunk. Ha kitartóak vagyunk, eljutunk a mintázatok felismeréséhez, és rájövünk, hogy életünk minden területén ugyanazok a  mozgatórugók. A változások, a jobb eredmény kulcsa a jobb kapcsolat, ami mögött mi állunk, ahogy a kapcsolatainkat intézzük, teremtjük, építjük, ápoljuk, vagy romboljuk.
 
Az integratív coaching a teljes emberrel foglalkozik. A business és a life mögött az ember áll. Szülei, viselkedési és kapcsolati mintái. Ha ezeket felismeri, tisztába kerül a törvényszerűségekkel, mi mit okoz, rájön, hogy mit kell megváltoztatni gondolkodásában, látásmódjában, viselkedésében ahhoz, hogy más eredményt kapjon, máshogy alakuljon az élete. Az integratív coachingban tehát a teljes emberrel integráltan dolgozom, a személyiségéhez, a témájához, legyen akár business vagy life, a szituációhoz, az “akkor és ott”-hoz, a legjobban illeszkedő módszertant megválasztva.