Coaching képzéseim, tanulmányaim

Coaching képzéseim, tanulmányaim

Újabb mérföldkő a coaching karrieremben az alábbi EMCC Senior Practitioner akkreditáció. Az EMCC Senior Practitioner szinthez minimum 250 ügyfél órát kell felmutatni, ami azt jelenti, hogy a coach 250 órát már eltöltött coaching ügyfelekkel és legalább 5 éve dolgozik coachként. 6 éve, 2016 óta gyakorlom a cocachingot, több mint 500 órát töltöttem ügyfelekkel.

senior

 

2016 tavaszán kezdtem a coaching tanulmányaimat. A Grow Group foundation, majd a practitioner szintű “integrative coach képzés” nevű coach tanfolyamát végeztem el 2017 tavaszára.

Ez a képzés volt akkor az egyetlen, az EMCC-nél akkreditált képzés, ami azt jelenti, hogy az EMCC követelményeit kielégíti, az EMCC coach kompetenciák mentén és alapján folyik az oktatás, az ott végzett coachok így feltehetően megfelelnek ezen elvárásoknak. 2017 őszére a képzés minden követelményét teljesítettem,  az első 30 coaching kliens órás gyakorlatomat, a dolgozatomat, a coaching vizsgafelvételt és a coach diploma esszé megírását. 2018-ban vettem át az EMCC-nél akkreditált practitioner szintű coach diplomámat.

EMCC Global - Individual Accreditation


Szerencsésnek tartom magam, hogy a Grow Group intergatív coach képzését megtaláltam. Úgy érzem, magas színvonalat, nagyon jó szakembereket és kíváló szemléletet kaptam a coaching szakmába történt  beavatásnál.

A Grow Groupot az akkori vezérigazgató, Lénárt Viktor, egy nagyon inspirativ - az előző, Kürt Akadémia, Agilis vezető képzésem - záró előadásán  ismertem meg.

A coach képzést Generál Péter vezette (ppc, senior practitioner), akitől a konkrét coach eszköztáron túl, szemléletet, inspirációt és egy életre (vagy a “B” oldalára) elegendő életbölcsességet is kaptunk.
Maga a képzés egy kiváló szemléleten alapult, nem leszűkítve a coachingot life vagy business kategóriákra. Integratív coaching néven, integratív módon számos különböző pszichológiai és coaching módszertanokat ismertetett meg a leendő coachokkal. 

A képzés két szintje (foundation és practitioner) 6 modulból áll. Egy-egy modul volt egy egy coaching , illetve egy pszichológiai módszertan. 
Egy modul, mindig jól ötvözte a coaching módszertan elméleti bemutatását, önismereti megtapasztalását, csoportos önreflexiókat, a coach kompetenciákhoz való illeszkedését, az egy módszertan akvárium coachingban való megtekintését és az egyéni coaching gyakorlat megszerzését, mind a coachee, a kliens, mind a coach székéből.

A bemutatott és elsajátított modellek:

  • Grow coaching modell (mint egy kiváló alap és váz egy jó és hatékony coachinghoz),

  • Brief coaching vagy solution focus módszer (amely szintén egy alapvető és rendkívűl hatékonyan és könnyen illeszthető coaching technika),

  • NLP (amely a pszichológiából is ismert, John Grinder és Richard Bandler nevéhez fűződik, és szintén jól használható és illeszthető elemeket alkalmaz),  

  • TA, Tranzakcióanalízis (amely Eric Berne nevéhez köthető pszichológiai irányzat, jó megértést és értelmezést ad a coaching ügyfélnek a gyermek, szülői, felnőtt énállapotok megértéséhez és az emberi kapcsolatokban folyó, végbemenő tranzakciókról, interakciókról, így akár felvett szerepeinkről, játszmáinkról),

  • Gestalt (a Fritz Perls nevéhez fűződő pszichológiai irányzat a hatékony coaching, illetve egyéb segítő szakma számos nélkülözhetetlen, mély, erős, transzformatív változását elősegítő technikákat kínál),

  • Business coaching (amely egyszerre mutatta meg, miért és meddig van értelme a business coaching kifejezés és coaching kontextus használatának, ott mire kell figyelni és meddig tágítható a módszertan, mekkora szabadságot ad, illetve mi az a pont, amin túl esetleg pont ugyanarról beszélünk, mintha nem business coachingról beszélnénk, és miért nem úgy hívjuk már attól a pillanattól kezdve, továbbá, hogy miért szerződünk át).

Az integratív coaching képzés azt tanította, hogy a kliens témája mögött maga az ember áll, mint a megoldás kulcsa, amit a különböző coaching módszertanok, coaching eszközökkel és megfelelő kérdezés technikával támogatnak, nem feltétlenül beszűkülve és beleragadva a life és business coaching kontextusba, vagy egy-egy kizárólagos technika használatába. A Grow Integratív coaching képzése egy holisztikus coaching módszertani szemléletet adott át.

A coaching tanulmányaim elején szimplán csak jobb vezetővé akartam válni, nem lebegett a szemem előtt egy coaching karrier. Majd beleszerettem a coachingba, megértettem hatékonyságát, megtapasztaltam erejét, alkalmazásával magamon, kollégáimon és ügyfeleimen megismertem egy új képességem, és átéltem a coaching kapcsolat ügyfél és coach közötti teremtő lehetőséget.

2017-ben a képzés befejezésével már tudtam, hogy folytatni szeretném a coaching tanulását, illetve fókuszban szeretném tartani életemben a coachingot, ezért a Generál Péter által ajánlott, Nemes Antónia (ppc szupervizor, integral szemleletű coach) által indított Integratív Coaching képzést választottam coaching tanulási keretnek, amely egy ICF coaching kompetenciáknak megfelelő coach fejlesztő, coaching képzés volt, kiegészítve az integrál pszichológiai szemlélettel.

Jó választásnak bizonyult az integratív coaching tanfolyam. A coaching nemcsak megmaradt, hanem fontos részévé vált az életemnek. Rendkívül sokat gyakoroltam az integrál coaching képzés során. Elmélyültem, bátorságot és nagyobb tapasztalatot szereztem a coachingban. Megismerkedtem a pszichológia alapjaival, Ken Wilber integrál szemléletével. A kurzus végére, annak sokszínű, gyakorlatias, széleskörű bal és jobb féltekés, kreatív önismereti feladatnak, az integrál pszichológia tapasztalati tanulással való elsajátításával. Az integrál coach diploma átvételének idejére, 2019 elejére, megerősödött önismerettel, pszichológiai háttértudással és coaching gyakorlattal rendelkeztem.

Az integrál coaching képzés, Nemes Antónia (PPC) által vezetett csoportos coaching szupervízió és vele egyéni coaching és szupervíziós munka folyamata együttesen hatalmas hatással volt az életemre,  így 2019 őszén beiratkoztam az Integrál Akadémiára, hogy átfogóbb és mélyebb pszichológiai tudást szerezzek.

Oklevelek